Закон за правото на ремонт

Счупена пералня

Какво представлява законът за правото на ремонт?

Досега много често се случва да ни е по-евтино да си купим нов хладилник или пералня, отколкото да ремонтираме старият, но със закона за правото на ремонт това е на път да се промени.

Съвременните уреди често са произведени така, че се нуждаят от специални инструменти, за да бъдат отворени, а резервни части не са налични. Още по-лошата новина  е, че много устройства се повреждат малко след изтичане на гаранцията от производителя.

Този нов закон в ЕС и Обединеното кралство има за цел да намали електронните отпадъци и да позволи на потребителите да ремонтират своите уреди, вместо да купуват нови такива.

Съгласно новите правила, производителите ще трябва да гарантират, че частите са на разположение в рамките на десет години след производството на съответния уред. Новите устройства ще трябва да се доставят с ръководства за ремонт и да бъдат конструирани по такъв начин, че да могат да бъдат демонтирани с помощта на конвенционални инструменти, с цел да се подпомага процеса на рециклиране.

Всяка година европейците произвеждат повече от 16 кг електрически отпадъци на човек.

Около половината от тези отпадъци се дължат на повредени домакински уреди и само около 40% се рециклират, оставяйки след себе си огромни количества потенциално опасни материали.

За съжаление през повечето време ремонтираният уред всъщност е по-добро решение за околната среда, отколкото закупуването на нов. Единственото изключение може да бъде стар, неефективен хладилник, който може да съдържа парникови газове.

Въпреки че това определено е стъпка в правилната посока, все още стои въпроса кога „правото на ремонт“ ще бъде разширено и за смартфони, лаптопи и други малки електрически устройства?

Междувременно не изхвърляйте старата си електроника! Вместо това дарете или рециклирайте.