Нар за здраве и просперитет 2022

нар

Известен като сладкия райски плод с много зърна, които символизират изобилие и просперитет.

Според една древна традиция, на първия ден от Нова година се хвърля един нар на земята или на масата и се вярва, че разпръснатите зърна ще донесат пари, любов, здраве и дълголетие. Зърната му с цвят на рубин са символ на просперитет и благополучие. Комбинацията от неговите здравословни качества и фантастичен вкус прави този плод просто неустоим.
Считан за едно от най-старите дървета в света, този плод се споменава в първите исторически документи. Произходът му е Древна Персия, а Средиземноморието е една от най-плодородните области с това божествено дърво.

Консумация на нар и отглеждане на нар

През хилядолетната си история той е бил символ на надежда, мир и просперитет. Хора от различни религии и култури са били добре запознати с това и постепенно плодът се е превърнал във вдъхновение за писатели, художници и поети.

Англичаните наричат  “pomegranate” или “ябълка с много семена”.

Много учени смятат, че именно нарът, а не ябълката, е изкушил Адам и Ева в райската градина. В свещените книги той се споменава като един от плодовете, който расте в райските градини.
От хилядолетия той е смятан за символ на плодородие, доброта и дълголетие. В древен Рим младите булки го сплитали в косите си в деня на сватбата. Този плод се смята и за символ на възкресението и пламенната любов.

Независимо от древната си традиция и значението, което има за много култури, нарът с право може да се смята за истинско съкровище за нашия организъм.

Какви са ползите от яденето на нар всеки ден и какво се случва с организма ни?

Нарът успява да инхибира производството на естроген и намалява риска от свободни радикали. Научните изследвания показват, че маслото от семена, неговите сок и екстракти водят до самоунищожаване на вредните клетки.

Нарът ви доставя витамин С, който е толкова важен в този сезон на грип и вируси.
Сокът предпазва добрия холестерол от окисляване, а следователно и сърцето. Цщо така той е добър източник на полифеноли, мощни антиоксиданти, които предотвратяват образуването на свободни радикали и увреждането на кръвоносните съдове. Подобрява мозъчните функции и предпазва от болестта на Алцхаймер
Всички тези тайни на древния плод го правят незаменим в нашата ежедневна диета.

БГНЕС

нар

Може да харесате още...