Защо жените живеят по-дълго?

Защо жените живеят по-дълго

За никого не е тайна, че смъртността при мъжете е доста по-висока в следствие на по-рискования им начин на живот, особено във възрастта около двадесет. Този факт не остава в тайна дори и за застрахователните компании. Известно е дори, че мъжете умират по-рано от жените поразени от болести на сърдечносъдовата система и ракoви образувания. Еволюционни фактори стоят в основата на мъжката смъртност, но въпроса е защо природата е решила така?  Определено темата е академична, особено след появата на всеки бял косъм на мъжа след 50.

Очевидно мъжката част от човечеството не е натоварена с отговорността за раждането на деца, но тя също е подложена на огромно натоварване. Едно от тях е именно стремежа към повишаване на репродуктивността. Tози стремеж е една от причините за рисковото поведение на мъжете и физическото надмощие спрямо жената, което се изразява в по-внушителните физически данни. Поддържането на такава физика през целия живот на мъжа се осъществява чрез тестостерона, но всичко на този свят има своята цена. Хормонът често е наричан мъжки полов хормон независимо, че жените също го синтезират, но разбира се в много по-малки количества. Ако сложим настрана ефектите му като стимулиране на растежа на брада и дълбокия глас, тестостерона има много важна роля относно енергийните запаси на тялото. Именно той поддържа растежа на мускулите и повишава метаболизма, като по този начин помага за елиминирането на мастните натрупвания.

Друга функция играе роля в повишаването на либидото и настроението, но тестостеронът има и имунобиологичен ефект. Статистически мъжете се нуждаят от повече време за възстановяване по време на инфекциозно заболяване и това е свързано от една страна с факта, че те са изложени на по-висок риск от заразяване, но съществува и хипотеза, че това се дължи именно на тестостерона, който има потискащ ефект върху имунната система. В сравнение с естрадиола, сексуалния стероид при жените, който пък се явява стимулант на имунитета (жените страдат по-често от автоимунни заболявания). Инфекциите обаче не са единствената заплаха за мъжкия пол. Тестостеронът и сексуалните хормони са свързани с повишаване на риска от развитието на рак, особено рак на простатата.